Kasihi daku dalam rahmatMu

Jalan pejuang yang tidak pernah sunyi dengan ujian..

Saya sayang perut saya!! Begitulah yang bernama manusia, tatkala ujian bertamu, ketika itu barulah mensyukuri nikmat yang selama ini dirasai dan dinikmati selama ini hilang begitu sahaja. Allah..Allah..

Kita sering menyedari dan memahami bahawa jasad kita memerlukan hak2 yang perlu dilangsaikan. Seperti, sudah makan wahai perut hari ini? Sudah mandi? Jika tidak berbau busuk nanti.. Jika terdapat kesan-kesan luka atau lebam pada kulit dan jasad kita,amatlah dirisaukan. Bilakah kesan2 ini akan menghilang? Malunya nanti apabila disapa dan dilihat oleh orang lain. Itu saja baru sebahagian hak jasad yang tidak pernah putus-putus untuk kita perbaiki dan mencuba untuk mempamerkan dalam keadaan sebaik mungkin demi kepuasan diri dan pada orang lain yang bakal memandang dan memujinya.

Sekarang, mari kita cuba menukarkan segala apa yang kita lakukan pada jasad kita untuk RUH kita pula.

Kenyangkah wahai kau Ruh hari ini? Adakah sudah cukup aku memberikan mu makanan?

Terdiam..sepi mengatur jawapan..

Jika pada jasad kita berusaha sedaya upaya untuk menyediakn perkhidmatan yang terbaik. Tetapi kenapa tidak kepada ruh? Hak ruh sebenarnya telah kita lalaikan selama ini?

Rasulullah s.a.w. bersabda : Amalan yang paling disukai Allah adalah amalan yang berkekalan (berterusan) walaupun amalan itu dilakukan sedikit-sedikit. ( Hadis Sahih Riwayat Imam Muslim daripada Saidatina Aisyah ra )

Jadi, sudah bersuluh di sini bahawa amalan yang paling disukai oleh Allah bila mana amalan itu adalah berterusan dan mencuba utk istiqomah. Walaupun hanya solat malam walaupun hanya beberapa rakaat tetapi setiap malam, lakukanlah puasa sunat walaupun hanya beberapa hari dalam sebulanj, bacalah Al-Quran walaupun hanya beberapa ayat dalam sehari. Begitulah juga terhadap amalan-amalan soleh yang lain dalam mencuba memenuhi hak ruh2 kita yang kekeringan.

Di samping itu, kematian juga boleh menjenguk kita pada bila masa-masa sahaja. Moga-moga dengan amal istiqomah yang telah kita buat(konsiten dalam beramal) mudah-mudahan kita mati dalam keadaan yang baik atau Husnul Khatimah yakni mati dalam iman dan beramal soleh. Perlu dingat ! Keadaan manusia setelah mati, akan bahagia ataupun menderita, sama ada di alam barzakh (alam kubur) atau di alam Akhirat, sangat-sangat ditentukan oleh keadaannya ketika nyawanya dicabut.

Rasulullah s.a.w. bersabda : Innamal A’maal Bil Khawaatim ( Sesungguhnya amalan yang paling menentukan adalah amalan yang terakhir) – ( Hadis Sahih Riwayat Imam Bukhari ).

Maksudnya : Keadaan manusia di akhirat nanti, bahagia atau menderita, sangat ditentukan oleh amalannya yang terakhir. Jika ia meninggal dunia dalam keadaan baik yakni iman dan amal soleh maka dia akan berbahagia. Tetapi jika sebaliknya, nyawanya dicabut oleh malaikat maut dalam keadaan ia melakukan syirik atau maksiat maka dia akan disiksa. Wal ‘Iyadzu Billah.

Jika kita memilih untuk istiqamah (konsisten) dalam beramal soleh setiap hari, maka besar kemungkinan kita akan mendapat Husnul Khatimah yakni mati dalam keadaan baik. Rasul mengajar kita berdoa : Allahummakhtim Lana Bihusnil Khaatimah, Wa Laa Takhtim ‘Alainaa Bisuuil Khatimah ( Ya Allah akhirilah hidup kami dalam keadaan yang baik, dan janganlah Engkau akhiri hidup kami dalam keadaan yang tidak baik.

Moga-moga amalan kita yang yang tidak seberapa dan yang compang camping ini diterima oleh Allah. Mudah-mudahan dengan rahmatNya yang sentiasa meluas dapat membantu kita, ensyaAllah dengan izinNya.

Maafkan hambaMu yang penuh hina ini..

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: